Cladirile vechi si performanta energetica. Ce masuri trebuie sa respecte?

Toate cladirile trebuie sa detina un certificat care sa ateste performantele energetice ale acestora. Daca in cazul cladirilor nou construite, performantele energetice trebuie sa fie asigurate prin integrarea unor sisteme specifice inca de la inceput, in cazul celor mai vechi, in urma unor lucrari ample de renovare, performanta energetica trebuie sa fie imbunatatita.

Aspectele de care trebuie sa tina cont proprietarii si administratorii de cladiri, pe langa performantele energetice, sunt si cele referitoare le siguranta si sanatate: protectia impotriva incendiului sau in caz de cutremur, asigurarea unui climat interior sanatos.

Cum pot fi asigurate performantele energetice ale unei cladiri?

Imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor deja construite se poate realiza prin montarea unor sisteme alternative de inalta eficienta pentru producerea de energie, mai ales ca lucrarile de renovare majora se refera la lucrari asupra anvelopei sau a sistemelor tehnice ale cladirii, precizeaza angajatii unei firme care elibereaza certificate energetice Sibiu.

Sistemele tehnice trebuie sa fie instalate corect, dimensionate, reglate si controlate, pentru ca eficienta acestora sa fie cea maxima. Acestea sunt:

  • sisteme de racire;
  • sisteme de incalzire;
  • sisteme de ventilare;
  • sisteme de pregatire a apei calde menajere;
  • sisteme de generare a energiei electrice;
  • sistem de iluminat integrate;
  • sisteme de automatizare si control.

Pentru a verifica daca efectuarea acestor lucrari care vizeaza imbunatatirea performantelor energetice este posibila, din punct de vedere tehnic, functional si economic, este necesara efectuare unui audit energetic.

Ce obligatii trebuie sa respecte cladirile vechi?

Proprietarii sau administratorii cladirilor deja construite au obligatia de a instala dispozitive de autoreglare a temperaturii, mai ales in cazul inlocuirii generatoarelor de frig sau caldura. Daca exista deja generatoare independente, destinate unor spatii diferite, instalarea unor astfel de echipamente trebuie realizata numai in spatiile pe care le viza generatorul inlocuit.

In cazul inlocuirii complete a sistemului de incalzire sau racire, dispozitive de autoreglare a temperaturii pot fi instalate numai daca este permis din punct de vedere tehnic si chiar economic, este precizarea facuta de www.aepmr.ro. Cladirile care sunt conectate la sistemul de incalzire centralizata si la care se inlocuiesc generatoarele sistemului de termoficare, cei care trebuie sa se ocupe de instalarea dispozitivelor de autoreglare sunt proprietarii, mai ales daca echiparea sistemului public cu astfel de echipamente nu este fezabil in ceea ce priveste aspectul economic sau implica incalcarea unor drepturi de proprietate.

Masurile specifice cladirilor nerezidentiale vechi

Exista o serie de reguli care vizeaza in special cladirile nerezidentiale vechi. Una dintre acestea se refera la instalarea unor puncte de incarcare pentru vehiculele electrice, care intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2025 si care presupune ca acestea sa reprezinte minimum 10% din numarul total de locuri de parcare pe care le detin aceste cladiri, dar nu mai putin de doua.
Aceasta regula se aplica in cazul cladirilor care au in proprietate sau administrare pete 20 de locuri de parcare. Cazurile care fac exceptie de la aceasta regula sunt cladirile nerezidentiale ale IMM-urilor.

In concluzie, pentru a indeplini cerintele legale de utilizare, orice cladire – nou construita sau deja existenta si care trece printr-un proces amplu de renovare – trebuie sa fie performanta din punct de vedere energetic, care se calculeaza conform metodologiei in vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *