Impozitul de la 6.000 de lei, redus la doar 480 lei! Mana libera data „balenelor” poluante, la bord cu multe mii de kilometri
Scaderea impozitelor auto, propunere aflata intr-un proiect de lege inregistrat de scurta vreme la Senat pentru a fi dezbatut, aduce cu el lucruri bune, dar si unele lucruri care sunt ceva mai putin bune.
In cateva cuvinte, propunerea legislativa are in vedere scaderea considerabila a impozitelor pentru masinile cu capacitatea cilindrica mare. Sa dam un exemplu: pentru o masina cu capacitatea de 4.000 cm cubi, se platea un impozit de circa 6.000 de lei. In conformitate cu noile prevederi legale, va urma sa fie platiti numai 480 de lei, adica un pic peste 100 de euro!
Ce este plus, ce este minus?
Emitentii proiectului cred ca scaderea nivelului de impozitare al masinilor va determina romanii sa nu mai faca apel la solutii alternative pentru inmatriculare auto Iasi. Deci, sa nu mai fie nevoie sa le inmatriculeze prin Bulgaria, sa o faca in Romania, contribuind astfel mai mult la bugetul tarii.
Dupa cum initiatorii acestui proiect considera nenatural ca impozitul pus pe autovehicule sa depaseasca veniturile oamenilor.
Favorabila ar fi fi perspectiva asigurarilor auto, deoarece procesul recuperarii daunelor se face mult mai greu cand sunt implicate niste autoturisme cu inmatricularea in Bulgaria.
Care este partea rea? Ce va putea genera aceasta reducere sensibila a impozitelor? Mai intai, parcul auto romanesc se va umple din nou de asa-numitele „balene”, acestea fiind masini de teren dotate cu motoare puternice, insa cu multi ani de vechime, avand multi kilometri la bord si consuma cantitati mari de carburant. In paranteza fie zis, alte tari spun stop la motoarele pe motorina, pe cand noi incurajam de zor cumpararea unor asemenea motoare poluante. Și ne suparam cand ni se spune ca suntem cu zeci de ani in urma altor tari, ca mentalitati…
Din alt punct de vedere, pe drumuri va fi un pericol mult mai mare de incidente. Majoritatea „balenelor” venite din Vest prezinta probleme tehnice (de asteptat, de altfel, la o masina mai veche de 20 de ani, avand peste 300-400.000 de kilometri parcursi?).
Sa nu trecem deloc cu vederea si faptul ca vor avea de suferit si producatorii autohtoni de autovehicule, intrucat astfel nu mai este incurajata cumpararea de masini noi.
Cat priveste raportul impozit / venituri, haideti sa fim seriosi: cel care isi cumpara un SUV cu circa 4.500 de euro este la curent de la bun inceput cu faptul ca, prin impozit, el va plati, in circa 3 ani, inca o data autovehiculul achizitionat. Pana acum, mai erau retineri la cumpararea acestor masini cu probleme. Insa daca acest proiect va trece, ele vor fi o prezenta permanenta pe soselele tarii!